MÅNADENS TIPS - 27 Förklaring eller bortförklaring


Syfte
Att på ett mer nyanserat och energigivande sätt utvärdera prestationer.


Så här gör du
Efter matchen eller tävlingen funderar du en stund på hur prestationen gestaltade sig.
 • Vad gick mindre bra?
 • Vad gick bra?
 • Vilka delar i prestationen är du nöjd med?
 • Var observant på dig själv och det språk du använder när du beskriver matchen. Kommer du med förklaringar till att resultatet blev som det blev eller är det bortförklaringar du kommer med? Ta gärna och beskriv matchen muntligt för någon som var där, kanske en journalist eller en god vän.


  Hur märks effekten?
  Du och din omgivning kommer att märka att du blir mer nyanserad och balanserad. Alla vet att man inte kan vinna jämt, men har svårt att förhålla sig till individer och lag som regelmässigt kommer med undanflykter och bortförklaringar.

  Kan du träna på detta, att förklara varför idrottsprestationen kanske inte blev 100 %, så är det dessutom lättare att komma vidare. Om du förskönar din prestation går mycket energi åt för att försvara en idealiserad bild som ingen tror på.


  Författarnas kommentar
  Det är frapperande att notera hur duktiga presterare nästan utan undantag förklarar skeenden i matchen och varför resultatet blev som det blev. Mest tydligt är det när de förlorat en match. Förlorare tenderar ofta att bortförklara sina tillkortakommanden. Domaren var kass! Vi hade otur! Underlaget passade inte vår spelstil! är vanliga (bort)förklaringar. Vinnare förklarar varför de förlorade, förlorare kommer med bortförklaringar.


  Reflektera
  Varför har så många idrottare svårt att beskriva verkligheten som den är? Finns det någon vits med att försköna, frisera en prestation i efterhand? I så fall – vilken?

  Om företaget Rådgivning Föreläsningar Böcker Webshop Aktuellt Tips Om Johan Plate Kontakt