MÅNADENS TIPS - 21 Ha kul!

Syfte
Att med en positiv grundkänsla skapa en god och hållbar prestationsmiljö. Ett klimat med lagom allvar och lagom spänning. En miljö där det är tillåtet att ha kul samtidigt som du presterar.


Så här gör du
Se till att den dominerande känslan i din aktivitet är glädje. Du har valt ditt idrottande för att det är något du verkligen gillar. Det är ingen som tvingar dig till det du håller på med. Du gör det för att det både är kul och utvecklande.

Varje träningspass är givetvis inte ett enda stort gapflabb, men känslan av lycka, av tillfredsställelse vilar alltid runt hörnet. Att förlora en match är kanske inte heller roligt, men du vet att du hela tiden tror på möjligheten av en seger, och det ger dig positiva känslor. Och det kommer alltid nya chanser, nya tävlingar.

 • Se till att du går till såväl träning som tävling med ett leende på läpparna.
 • Se till att varje träning har åtminstone något inslag som är lustfyllt och lockar till skratt.
 • Prata om dina prestationer och din idrott i positiva termer. • Hur märks effekten?
  Du bestämmer själv vad du tänker om det du gör. Och dina tankar påverkar dina känslor och din prestation. Tänker du glada tankar blir du glad. Om du låter glädjen dominera ökar du chansen för såväl en bra prestation som att du också verkligen kommer att kunna njuta av den. Glädje är också den kanske mest smittsamma känslan. När du visar glädje går det hela laget runt.


  Författarnas kommentar
  Den dominerande känslan i idrottslig prestation är glädje. Se på spontanidrottande ungar som jagar efter en boll eller utmanar varandra att springa fortast eller kasta längst. Det är inget du behöver tjata på dem att göra. De gör det för att det är kul.

  Nånstans på vägen till kvalspel, presskonferenser och sponsoravtal förloras ibland den grundkänslan. Att se ett gäng fotbollskillar på väg ut till spelarbussen efter dagens ”jobb” är ofta en deprimerande syn. Det går inte ens att se om de vunnit eller förlorat matchen.

  Är det med tunga steg och med sorg i sinnet som du går både till och från träning och tävling bör du kanske göra något helt annat ett tag.


  Reflektera
  Har du tänkt på hur lika orden LYCKA och LYCKAS är?

  Om företaget Rådgivning Föreläsningar Böcker Webshop Aktuellt Tips Om Johan Plate Kontakt