LEK MED TANKEN

- mer glädje och mindre press med mental träning

Få sysselsättningar innehåller lika mycket känslor som idrott. Glädjen över en vinst. Besvikelsen över en förlust. Lyckan att tillhöra ett lag. Ilskan över att få sitta på bänken. Den sköna tröttheten efter ett träningspass.

Idrott kan vara både kul och helt tröstlöst. Men genom att träna tanken kan vi lära oss att styra våra känslor till att bli mer inriktade på att uppleva mer glädje och minska känslor av press.

Många barn utövar idrott under press. De känner sig pressade att prestera för sina föräldrars skull, som kanske investerat mycket pengar och tid för att barnet ska lyckas. Barnet presterar för att glädja sina föräldrar, för att ”betala tillbaka”, eller för att ”bli bekräftade”, ingen helt lycklig grund för prestation. Eller så presterar de för lagets skull, vilket inte behöver vara enbart negativt. Men om det blir huvudmotivet, kan det också leda till en rädsla för att ens försöka.

Mental träning för barn- och ungdom
Det här är ett LÄS – LYSSNA – LÄR- material som kan användas för att träna barn och ungdomar i att uppleva en mer glädjerik idrott. Materialet är anpassat för att passa barn och ungdomar mellan 6 och 18 år.

LÄS-materialet består av den här boken som kan användas av tränare, lärare, föräldrar och även ungdomar som själva idrottar för att få en bra överblick över mental träning generellt.

LYSSNA-materialet är två CD-skivor med övningar & berättelser som barn och ungdomar kan använda. På den första CD-skivan finns övningar som till exempel kan användas som introduktion på ett träningspass för att träna på att skapa positiva målbilder, i skolan för att skapa ökad koncentration eller hemma för att få ett bättre självförtroende. Det finns även övningar för att hantera tävlingssituationer för att inte bli alltför nervös. På den andra CD-skivan finns ett antal berättelser om idrottare i olika situationer som kan vara svåra att hantera på ett positivt sätt. Dessa fall kommenteras av författarna till materialet och positiva lösningar till situationerna föreslås.

LÄR-materialet är en slags verktygslåda med metoder och övningar som barnen och ungdomarna kan jobba med för att direkt kunna använda den nya kunskap som de har fått tillgång till genom LÄS- och LYSSNA-delarna.

Författare: Anders och Johan Plate
Utgiven: Okt 2008, mjukband ca 120 sidor, CD: lyssningstid ca 1 tim, ett tiotal verktyg
ISBN:


SLUTSÅLD, (Finns på Bibliotek alt sök på Tradera, Blocket)

Om företaget Rådgivning Föreläsningar Böcker Webshop Aktuellt Tips Om Johan Plate Kontakt